منعشه وسهله وبتكون احلى اذا كانت بروب/ زبادي منزلي وتترك بالثلاجه قبل التقديم بفتره
اصل الوصفه من برنامج طبخ للوصفات الايرانيه
بسم الله نبتدي
المقادير :
3 حبات خيار مقطعه مكعبات صغيره كبيره ( او 6 صغيره )
1 1/2 كوب روب يوناني او لبنه
3/4 كوب روب او زبادي
3/4 كوب كريما رائبه او سور كريم
1/2 كوب كشمش اصفر/ زبيب اصفر
1/4 كوب جوز محمص مقطع مكعبات صغيره
1 م ك اوراق نعناع مفرومه ناعم
1/2-1 م ص نعناع مجفف
1/2 م ص شبنت مجفف او طازج
1-2 بصل اخضر مفروم ناعم ( حسب الحجم )
ملح وفلفل حسب الرغبه
ورد محمدي مجفف للزينه
كما يمكن اضافه 1 فص ثوم مهروس حسب الرغبه
الطريقه :
يقطع الخيار مكعبات صغيرة ويرش بالملح
تخلط باقي المكونات عدا الورد المجفف
تبرد بالثﻻجه لحين وقت التقديم ثم ترش بالورد المجفف في حال الرغبه بذلك
باﻻمكان ايضا ترك الخيار بعد رشه بكميه وفيره من الملح بمصفاة لمده ساعه حتى يتخلص من السوائل ثم غسله وتجفيفه مره اخرى قبل خلطه مع باقي المكونات
one day i was watching nice cooking show called ” Ariana Persian kitchen ” and she was doing this delicious Iranian yogurt salad or soup as she called it
really refreshing in a hot day
- 1 large cucumber, semi-peeled, seeded and diced or 6 small cucumbers, diced
- 400ml (1 and 1/2 cup) low-fat Greek yoghurt or crème fraîche
- 200ml (3/4 cup) full-fat natural yoghurt
- 200ml (3/4 cup) soured cream
- 50g (1/2 cup) raisins
- 4 tbsp roasted walnuts, chopped
- 1 tbsp chopped fresh mint
- 1/2 tsp dried mint
- 3 tarragon sprigs, finely chopped OR dill
- 2 spring onions, finely chopped
- 1 tsp sea salt
- Fresh pepper, to taste
- 1 tsp dried rose petals, for garnish
Mix all the ingredients except the rose petals together in a large bowl. But if preparing in advance, add the cucumbers at the last minute so that they stay crunchy and don’t give out too much juice. You can also slice the cucumber first, sprinkle with salt, leave for an hour in a colander, run under the tap to remove the excess salt, dry the slices and then dice them. They’ll be extra crunchy and will not go limp the next day in case you have any soup left over.
Sprinkle the soup with rose petals and serve in individual bowls. On a hot day, add a few ice cubes.
Excerpted from Pomegranates and Roses cooking book